Nedaugelis iš mūsų išmanome ir suvokiame kaip veikia mūsų organizmai, tačiau yra kai kurios detalės, apie kurias išgirdus galime labiau suprasti ir pajusti kaip dirba mūsų fizinis kūnas ir kaip jis palaiko gyvybę. Antioksidantai ir laisvieji radikalai kaip tik ir galėtų būti ta informacija, kuri jums galbūt bus įdomi. Trumpai iš mokyklinio vadovėlio Žmogaus fizinis kūnas sudarytas iš įvairių ląstelių. Ląstelės – tai įvairiausių molekulių junginiai. Molekulės susideda iš vieno ar daugiau atomų. Atomai yra sudaryti iš branduolio, neutronų, protonų(+) ir elektronų(-). Na, ir pagaliau, atomo branduolyje esančių teigiamai pakrautų protonų(+) skaičius yra lygus neigiamai pakrautų elektronų(-) skaičiui, kurie sukiojasi aplink atomą (kaip Žemė aplink Saulę). Laisvieji radikalai Laisvasis radikalas – tai dalelė (gali būti atomas, molekulė ar jonas), kuri dėl vienų ar kitų priežasčių susilpnėjo ir prarado vieną elektroną. Toks darinys ima laisvai klajoti ir išsidirbinėti. Jis yra nestabilus ir pakankamai radikalus, kad greitai reaguotų su gretimomis sveikomis mūsų ląstelėmis ir, norėdamas stabilizuotis, atimtų iš jų reikiamą elektroną bei tokiu būdu darytų joms žalą. Galiausiai, taip susikuria nauji laisvieji radikalai ir štai mes jau turime žalingą grandininę reakciją, kuri vieną po kitos ardo gyvas sveikas ląsteles. To pasekoje, patiriame imuninės sistemos sutrikimus, kaulų ir organų nusidevėjimą, ir, žinoma, įvairiausias ligas. Laisvųjų radikalų susiformavimo priežastys Proceso, kuris vadinamas oksidacija, metu ir susiformuoja laisvieji radikalai. Oksidacija vyksta tiek įprastiniuose medžiagų apykaitos procesuose, tiek ir dėka aplinkos, kurioje gyvename: užterštumas, radiacija, cigarečių dūmai, valgymo įpročiai ir panašiai. Paprastai mūsų organizmai su laisvaisiais radikalais gali be problemų susitvarkyti, bet tam yra viena sąlyga – turi būti pakankamas kiekis antioksidantų. Tad, kas gi tie antioksidantai? Antioksidantai Antioksidantai – tai natūralios cheminės medžiagos randamos maiste, kurios mažina, neutralizuoja ir apsaugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Svarbiausias antioksidantų šaltinis: daržovės ir vaisiai, ypač džiovintos slyvos, razinos, mėlynės, gervuogės, granatai, natūralios kakavos pupelės (jose didžiausias kiekis antioksidantų), ir kt. Praktiškai tamsi spalva išduoda didelį antioksidantų kiekį. Raudonas vynas, žalia arbata taip pat turi nemažą antioksidantų. Beje, įdomus faktas – kai kurie tyrimai skelbia, kad pieno produktai blokuoja antioksidantų įsisavinimą. Paprasta matematika Pabaigai, pamankštinkite smegenėles: Laisvieji radikalai – tai dalelės ieškančios trūkstamo elektrono. Antioksidantai – tai, grubiai tariant, dalelės, turinčios papildomą laisvą elektroną. Jums beliko atlikti paprasta matematinį veiksmą :) 2010-09-09 / Būk Sveikas / Žymės: antioksidantai, atomai, laisvieji radikalai, ląstelės, molekulės, pienas Apie autorių Augustas Tikslas – dalintis akiratį plečiančia informacija bei „kitokio”, nestandartinio gyvenimo idėjomis. Atrenku įdomiausias, kartais lietuviškuose šaltiniuose neskelbtas, temas, pamąstymus, ir dalinuosi su skaitytojais, Esu nemažai keliavęs, gyvenęs įvairiose šalyse tiek Azijoje, tiek Lotynų Amerikoje, Europoje bei Australijoje, tad noriu pasidalinti tuo ką išmokau. Jums taip pat gali patikti Goji uogos Čija (Chia) sėklos Kakavos pupelės Kasdieniniai teiginiai (afirmacijos) ir jų galia 10 augalinės kilmės kalcio šaltinių Kepto viščiuko nuotykiai Komentarai (3) vardas – 2012-11-04 - 20:48: atsakyti nu ir kaipgi susiskaiciuoti kiek tu antioksidantu suvalgyti? mik – 2012-07-19 - 16:07: atsakyti Sveiki, radau įdomios informacijos apie antioksidantus ir jų naudą žmogui. Kam įdomu paskaitykite čia http://zinom.lt/antioksidantai/ atšaukti atsakymą Rašyti atsakymą El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti * Vardas * El. pašto adresas * Tinklapis Komentuoti Siųsti komentarą Gauti pranešimus el. paštu? ne, apie naujus komentarus pranešimų nenoriu taip, bet tik atsakymus į mano komentarą taip, apie visus naujus komentarus šiame straipsnyje iš karto kartą per valandą kartą per dieną kartą per savaitę Δ Naujesnis įrašas Ankstesnis įrašas
Nedaugelis iš mūsų išmanome ir suvokiame kaip veikia mūsų organizmai, tačiau yra kai kurios detalės, apie kurias išgirdus galime labiau suprasti ir pajusti kaip dirba mūsų fizinis kūnas ir kaip jis palaiko gyvybę. Antioksidantai ir laisvieji radikalai kaip tik ir galėtų būti ta informacija, kuri jums galbūt bus įdomi.
Žmogaus fizinis kūnas sudarytas iš įvairių ląstelių. Ląstelės – tai įvairiausių molekulių junginiai. Molekulės susideda iš vieno ar daugiau atomų. Atomai yra sudaryti iš branduolio, neutronų, protonų(+) ir elektronų(-). Na, ir pagaliau, atomo branduolyje esančių teigiamai pakrautų protonų(+) skaičius yra lygus neigiamai pakrautų elektronų(-) skaičiui, kurie sukiojasi aplink atomą (kaip Žemė aplink Saulę).
Laisvasis radikalas – tai dalelė (gali būti atomas, molekulė ar jonas), kuri dėl vienų ar kitų priežasčių susilpnėjo ir prarado vieną elektroną. Toks darinys ima laisvai klajoti ir išsidirbinėti. Jis yra nestabilus ir pakankamai radikalus, kad greitai reaguotų su gretimomis sveikomis mūsų ląstelėmis ir, norėdamas stabilizuotis, atimtų iš jų reikiamą elektroną bei tokiu būdu darytų joms žalą. Galiausiai, taip susikuria nauji laisvieji radikalai ir štai mes jau turime žalingą grandininę reakciją, kuri vieną po kitos ardo gyvas sveikas ląsteles. To pasekoje, patiriame imuninės sistemos sutrikimus, kaulų ir organų nusidevėjimą, ir, žinoma, įvairiausias ligas.
Proceso, kuris vadinamas oksidacija, metu ir susiformuoja laisvieji radikalai. Oksidacija vyksta tiek įprastiniuose medžiagų apykaitos procesuose, tiek ir dėka aplinkos, kurioje gyvename: užterštumas, radiacija, cigarečių dūmai, valgymo įpročiai ir panašiai.
Paprastai mūsų organizmai su laisvaisiais radikalais gali be problemų susitvarkyti, bet tam yra viena sąlyga – turi būti pakankamas kiekis antioksidantų. Tad, kas gi tie antioksidantai?
Antioksidantai – tai natūralios cheminės medžiagos randamos maiste, kurios mažina, neutralizuoja ir apsaugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.
Svarbiausias antioksidantų šaltinis: daržovės ir vaisiai, ypač džiovintos slyvos, razinos, mėlynės, gervuogės, granatai, natūralios kakavos pupelės (jose didžiausias kiekis antioksidantų), ir kt. Praktiškai tamsi spalva išduoda didelį antioksidantų kiekį. Raudonas vynas, žalia arbata taip pat turi nemažą antioksidantų.
Beje, įdomus faktas – kai kurie tyrimai skelbia, kad pieno produktai blokuoja antioksidantų įsisavinimą.
Pabaigai, pamankštinkite smegenėles:
Laisvieji radikalai – tai dalelės ieškančios trūkstamo elektrono. Antioksidantai – tai, grubiai tariant, dalelės, turinčios papildomą laisvą elektroną.
Jums beliko atlikti paprasta matematinį veiksmą :)
Tikslas – dalintis akiratį plečiančia informacija bei „kitokio”, nestandartinio gyvenimo idėjomis. Atrenku įdomiausias, kartais lietuviškuose šaltiniuose neskelbtas, temas, pamąstymus, ir dalinuosi su skaitytojais, Esu nemažai keliavęs, gyvenęs įvairiose šalyse tiek Azijoje, tiek Lotynų Amerikoje, Europoje bei Australijoje, tad noriu pasidalinti tuo ką išmokau.
nu ir kaipgi susiskaiciuoti kiek tu antioksidantu suvalgyti?
Sveiki, radau įdomios informacijos apie antioksidantus ir jų naudą žmogui. Kam įdomu paskaitykite čia http://zinom.lt/antioksidantai/
El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *
Vardas *
El. pašto adresas *
Tinklapis
Komentuoti
Δ