Nors dauguma, pamatę dilgėles (lotyniškai Urtica, angliškai Nettle) savo darže, skuba jas rauti, tačiau reikia žinoti, kad jos labai naudingos mūsų organizmui. Jos valo organizmą, stiprina imunitetą, valo ir gerina kraujo sudėtį. Ypatingai tinka vartoti tiems, kurie serga mažakraujyste, diabetu, vidurių užkietėjimu, kepenų ir inkstų ligomis. Jos padeda stabdyti kraujavimą, skatina žaizdų gijimą ir valo odą. Jos pasižymi šlapimo varomosiomis savybėmis, todėl skatina toksinų pasišalinimą iš organizmo. Galima naudoti ne tik lapus, bet ir šaknis. Valgomos augalo dalys Lapai, stiebai, žiedai ir sėklos. Skaniausios – jaunos dilgelės, kurių aukštis nepasiekė 60 cm. Vartojimas Maisto gaminimui geriausia skinti jaunus, ne didesnius nei 10 cm aukščio viršutinius augalų lapus, nes juose dar nėra geliančių medžiagų. Prieš vartojant gerai nuplaukite! Žaliavalgiai juos naudoja dedant į žaliuosius kokteilius, gaminant salotas. Ruošiant termiškai apdorotą maistą dilgėlių lapus galima kepti ir virti panašiai kaip špinatus ir dėti į sriubas ir kitus patiekalus. Žiemai dilgėlių lapus galima džiovinti ir taip šaltuoju metu turėti dilgėlių miltelių, kuriais galėsite papildyti žaliuosius kokteilius arba salotas naudingomis medžiagomis. Taip pat galite dilgėles užšaldyti šaldiklyje. Norint gydyti odos žaizdas, opas ar nudegimus, reikia dėti kompresus su dilgėlių sunka arba stipriu lapų nuoviru. Jeigu reikia dilgėlių šaknų tai nepamirškite, kad jas turite iškasti rudenį ir džiovinti toliau nuo tiesioginių saulės spindulių. Iš džiovintų dilgėlių šaknų galėsite pasigaminti miltelių. Be visų išvardintų dilgėlių panaudojimo būdų, galite jas naudoti plaukų priežiūrai. Paprasčiausias būdas stiprinti silpnus plaukus tai paimti 1–2 šaukštus šviežių susmulkintų lapų ir užpilti stikline verdančio vandens, palaikykite apie 15–20 minučių ir įtrinkite plaukų šaknis. Dilgelėse yra vitaminų C, E, P, K1, B2, karotino, mineralinių medžiagų (geležies, kalcio, kalio, natrio, magnio) ir raugų, chlorofilo, sacharidų. Svarbu! Negalima vartoti, jeigu yra padidėjęs kraujo krešėjimas. Taip pat moterims, kurios laukiasi, negalima vartoti dilgėlių, nes padidėja rizika priešlaikinio gimdymo arba persileidimo. Senuose dilgėlių lapuose yra daug kalcio oksalato, todėl jų iš viso reikia vengti. 2012-09-27 / Laukiniai augalai / Žymės: dilgėlė, plaukai, vitaminai Apie autorių Augustas Tikslas – dalintis akiratį plečiančia informacija bei „kitokio“, nestandartinio gyvenimo idėjomis. Atrenku įdomiausias, kartais lietuviškuose šaltiniuose neskelbtas, temas, pamąstymus, ir dalinuosi su skaitytojais, Esu nemažai keliavęs, gyvenęs įvairiose šalyse tiek Azijoje, tiek Lotynų Amerikoje, Europoje bei Australijoje, tad noriu pasidalinti tuo ką išmokau. Jums taip pat gali patikti Natūrali veido kempinėlė „Eco Tools“ Garstyčių aliejus Acure Organics kondicionierius (marokietiško argano aliejus) Žalias citrininis „cheesecake“ tortas Kanapių aliejus Acure Organics regeneruojantis šampūnas (argano aliejus) Komentarai Komentarų nėra. atšaukti atsakymą Rašyti atsakymą El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti * Vardas * El. pašto adresas * Tinklapis Komentuoti Siųsti komentarą Gauti pranešimus el. paštu? ne, apie naujus komentarus pranešimų nenoriu taip, bet tik atsakymus į mano komentarą taip, apie visus naujus komentarus šiame straipsnyje iš karto kartą per valandą kartą per dieną kartą per savaitę Naujesnis įrašas Ankstesnis įrašas
Nors dauguma, pamatę dilgėles (lotyniškai Urtica, angliškai Nettle) savo darže, skuba jas rauti, tačiau reikia žinoti, kad jos labai naudingos mūsų organizmui. Jos valo organizmą, stiprina imunitetą, valo ir gerina kraujo sudėtį. Ypatingai tinka vartoti tiems, kurie serga mažakraujyste, diabetu, vidurių užkietėjimu, kepenų ir inkstų ligomis. Jos padeda stabdyti kraujavimą, skatina žaizdų gijimą ir valo odą. Jos pasižymi šlapimo varomosiomis savybėmis, todėl skatina toksinų pasišalinimą iš organizmo. Galima naudoti ne tik lapus, bet ir šaknis.
Lapai, stiebai, žiedai ir sėklos. Skaniausios – jaunos dilgelės, kurių aukštis nepasiekė 60 cm.
Maisto gaminimui geriausia skinti jaunus, ne didesnius nei 10 cm aukščio viršutinius augalų lapus, nes juose dar nėra geliančių medžiagų. Prieš vartojant gerai nuplaukite! Žaliavalgiai juos naudoja dedant į žaliuosius kokteilius, gaminant salotas. Ruošiant termiškai apdorotą maistą dilgėlių lapus galima kepti ir virti panašiai kaip špinatus ir dėti į sriubas ir kitus patiekalus. Žiemai dilgėlių lapus galima džiovinti ir taip šaltuoju metu turėti dilgėlių miltelių, kuriais galėsite papildyti žaliuosius kokteilius arba salotas naudingomis medžiagomis. Taip pat galite dilgėles užšaldyti šaldiklyje. Norint gydyti odos žaizdas, opas ar nudegimus, reikia dėti kompresus su dilgėlių sunka arba stipriu lapų nuoviru. Jeigu reikia dilgėlių šaknų tai nepamirškite, kad jas turite iškasti rudenį ir džiovinti toliau nuo tiesioginių saulės spindulių. Iš džiovintų dilgėlių šaknų galėsite pasigaminti miltelių. Be visų išvardintų dilgėlių panaudojimo būdų, galite jas naudoti plaukų priežiūrai. Paprasčiausias būdas stiprinti silpnus plaukus tai paimti 1–2 šaukštus šviežių susmulkintų lapų ir užpilti stikline verdančio vandens, palaikykite apie 15–20 minučių ir įtrinkite plaukų šaknis.
Dilgelėse yra vitaminų C, E, P, K1, B2, karotino, mineralinių medžiagų (geležies, kalcio, kalio, natrio, magnio) ir raugų, chlorofilo, sacharidų.
Negalima vartoti, jeigu yra padidėjęs kraujo krešėjimas. Taip pat moterims, kurios laukiasi, negalima vartoti dilgėlių, nes padidėja rizika priešlaikinio gimdymo arba persileidimo. Senuose dilgėlių lapuose yra daug kalcio oksalato, todėl jų iš viso reikia vengti.
Tikslas – dalintis akiratį plečiančia informacija bei „kitokio“, nestandartinio gyvenimo idėjomis. Atrenku įdomiausias, kartais lietuviškuose šaltiniuose neskelbtas, temas, pamąstymus, ir dalinuosi su skaitytojais, Esu nemažai keliavęs, gyvenęs įvairiose šalyse tiek Azijoje, tiek Lotynų Amerikoje, Europoje bei Australijoje, tad noriu pasidalinti tuo ką išmokau.
Komentarų nėra.
El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *
Vardas *
El. pašto adresas *
Tinklapis
Komentuoti