Gliutenas arba glitimas (angliškai „gluten“) – tai baltymas esantis kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Jis yra daugumoje šiuolaikinės mitybos produktuose: duona, makaronai, manų kruopos, pica, visi kepiniai, sojos padažai, ir daug kitų.
Dažnai, ant įvairiu „sveikesnių“ produktų pakuočių galite išvysti ženkliuką arba prierašą, nurodantį, jog produktas savo sudėtyje „neturi glitimo“. Tačiau ar susimąstėte, kodėl tai galėtų būti svarbu?
Visi žinome, jog sumaišę miltus su vandeniu, gauname lipnią, klijus primenančią masę, kurios konsistenciją ir sukuria gliutenas. Šiuos „klijus“ suvalgome, ir jeigu mūsų organizmas gliuteno netoleruoja (o tai, patikėkit, yra daugumai), tikėtina, kad pasireiškia kai kurie iš šių simptomų: sutrikęs miegas, blogas virškinimas (viduriavimas arba užkietėjimas), kankinantis skrandžio rūgštingumas, erzulys, pilvo pūtimas, odos bėrimai, kasos bėdos ir kt. Be to, gliutenas yra labai alerginis, o tai reiškia, jog organizmas reaguoja į jį kaip į ataką, o tai ir pasireiškia virškinimo problemomis, įvairiausiomis alergijomis, ir pan. Kai kurie tyrimai rodo, jog gliuteno vartojimas mažina poros galimybę turėti vaikų, taip pat gali paveikti moters vaisingumą.
Turbūt geriausiai apie gliuteną žino žmonės, sergantys celiakija – lėtine plonosios žarnos liga, kuriai būdingas kviečių baltymo (gliuteno) arba į jį panašių miežių ir rugių baltymų lemiamas gleivinės pažeidimas bei sutrikęs maisto medžiagų įsisavinimas. Sergant šia liga galimas autoimuninis žarnų, odos, kepenų, sąnarių, gimdos, širdies, smegenų ir kitų organų pažeidimas. Taigi šie žmonės privalo kruopsčiai saugotis nuo glitimo patekimo į jų organizmus.
Svarbu žinoti, kad glitimo gali būti net tokiuose produktuose kaip modifikuoto maisto krakmolas, dirbtiniuose dažikliuose, dekstrine, sojos, tamari padažuose, augaliniame krakmole, maltodekstrine ir avižose.
Pasiūlymas – 2 savaites be gliuteno
Per pastarąjį dešimtmetį dieta be gliuteno buvo siejama su žmogaus sveikatos gerinimu, energijos didinimu, svorio metimu, bei minima siekiant pagerinti kovą su autizmu, galvos skausmais ir kitais negalavimais. Paprasčiausias būdas patikrinti kaip jūsų kūnas reaguoja į gliuteną galėtų būti glitiminių produktų atsisakymas dviems (2) savaitėms. Tuo laikotarpiu įdėmiai stebėkite savo sveikatos pakitimus. Po eksperimento, vėl valgykite gliuteną turinčius produktus ir atidžiai stebėkite kaip į juos reaguoja jūsų organizmas.
Idealu būtu valgyti tik šviežią, gyvą maistą, o kviečius naudoti tik fermentuotiems gėrimams (taip vadinami Rejuvelac) bei želmenų auginimui, iš kurių spaudžiamos sultys yra tiesiog ideali vitaminų injekcija.
Tad, siūlome priimti iššūkį ir trumpam laikui pabandyti atsisakyti produktų su gliutenu. Didelė tikimybė, jog pastebėsite teigiamus pasikeitimus: turėsite daugiau energijos, švaresnę odą, atsilaisvins nosis ir daugybę kitų! Pamažu į savo dietą iveskite šviežių daržovių sultis, ir gerus pokyčius pajusite žymiai greičiau! Būkite sveiki ir laimingi!
Norintiems apie gliuteno netoleravimą gauti daugiau informacijos arba susirasti bendraminčių, siūlome susisiekti su celiakijos draugija Lietuvoje.
Sveiki, parasykite ka galima valgyti? Vaisius, darzoves, sultis, ir viskas? Konkreciau kokie produktai galimi. Pvz.: zuvis, mesa, kokios koses yra gerai, kokie vaisiai…? Ir t.t.
Lauksiu atsakymo
viskas yra nuodai!!!! gerkit vandeni ir daiginkit grikius! jusu paklausius, tai net galva sukasi,.. niekas dar nenumire, per viena karta i savaite blynu suvalges. Ka turiu omeny, kad visko po biski. vienas su cukrum turi problemu kitas su gliutenu dar vienas su druska ar bulvem, nepersirykit tais gliutenais ir viskas bus gerai!!
as nevalgau, mesos, juros gerybiu ir visko, kas kruta, nera kasdieneje mityboje duonos, pyragu, makaronu, taip pat kai kuriu darzoviu: bulves, svogunai, cesnakai..bet as valgau kruopas, niekada blogai del to nesijauciu, energijos stoka tiksliai nesiskundziu ir virskinimo jokios problemos nevargina.. na tas gerimas Rejuvelac’ą sudomino, reikes pabandyti pasidaryti. Bet apie gliutena raso ivaikiai..kaip ir apie piena, mesa ir daug kitu..:) sveika, nesveikia..o kas istikro gerai niekas manau ir nezino..
kokiu grudu reikia konkreciai pagaminti rejuvelac? mieziu,kvieciu,rugiu.
paskaitinėk apie tai čia http://1specialday.blogspot.de/2012/03/rejuvelac.html
Man niekada net nesinori naudoti patiekalų iš miltų. Tikras skanumėlis yra įvairios daržovės bei iš jų pagaminti įvairūs patiekalai. Žinoma, sveikiausia iš neapdorotų karščiu.
Reikia daigint.
gal galėtumėte parašyti, kaip pasigaminti Rejuvelac’ą?
Apie tai galite paskaityti čia: http://1specialday.blogspot.de/2012/03/rejuvelac.html
Rugiai gliuteno beveik neturi, ju baltymas – gliadin. Va kodel raugo pagrindo, bemiele, rupaus malimo miltu duona nera blogai, o netgi gerai mazais kiekiais ;)
Tai aš vistiek nesuprantu, to gliuteno yra praktiškai visur, tai reiktų atsisakyti visko grūdinio duoninio ?
Taip, būtų naudinga viso to atsisakyti.
O tai kaip avizine kose? miezine kose? ju irgi negalima vartoti?
Miežiuose, taip, yra gliuteno, o avižų būna dvejopų – su gliutenu ir be jo. Reikia žiūrėti ant pakuotės, tačiau be gliuteno paprastai geriausia teirautis (užsakinėti) sveikų produktų parduotuvėse.
Tikrai ne. Gliuteno ar glitimo, kaip kalbininkai siulo vadinti,
visiskai nera grikiuose, kukuruzuose, ruduose ryziuose, sorose. Plius, galima keptis miltinius gaminius patiems is grikiu, kokoso miltu, taip pat kukuruzu miltu ir pan. Del avizu tai jos naturaliai visiskai neturi gliuteno, bet dazniausiai yra apdorojamos patalpose, kur grudiniai produktai turintys glitimo yra apdorojami.
ne tik balti miltai ,bet ir visos kruopos turi gliuteno,ir tai taipogi nėra sveikas maistas :)
Kada gi zmones supras, jog balti miltai-nuodai :) O duona valgo kiekviena diena ir sako „sveika!”