Sveikam žmogaus organizmui yra svarbu išlaikyti neutralų rūgštingumo-šarmiškumo balansą, kuris yra įvertinamas pH reikšme. Techniškai, pH – tai yra vandenilio jonų koncentracija. pH įvertinimo intervalas yra nuo 0 iki 14, kur maži skaičiai reiškia didelį rūgštingumą, o dideli – šarmiškumą. Kuo pH reikšmė yra arčiau „7” (septynių), t.y. neutralumo, tuo organizmas yra labiau subalansuotas.
Skirtingi šaltiniai pateikia vis kitokias rekomendacijas, kokiu santykių reikėtų vartoti rūgštingus ir šarminius maisto produktus. Vieni pataria 40% (rūgšt.) – 60% (šarm.) santykį, kiti 30%-70%, ir net 20%-80%. Kaip ten bebūtų, nesunku pastebėti, kad visi vieningai sutaria, jog yra labai svarbu valgyti kuo daugiau šarminių maisto produktų.
Yra sakoma, jog viena iš žmogaus ligų priežasčių (tame tarpe ir vėžio) yra tai padidėjęs organizmo pH rūgštingumas. Ne veltui labai dažnai girdime, jog ypatingai svarbu yra į savo mitybą įtraukti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių, mat beveik visų jų pH reikšmė yra šarminė.
Pateikiame lentelę, kuri padės apmąstyti jūsų mitybos įpročius atsižvelgiant į pH balansą.
RAUDONA – rūgštingoji spektro pusė
ŽALIA – neutralu, balansas
MĖLYNA – šarminė pusė
pH | Maisto produktai nuo RŪGŠTINGŲ iki ŠARMINIŲ |
---|---|
Gazuotas vanduo, gazuoti gėrimai, energiniai gėrimai | |
Popkornas, kefyras, džiovintos slyvos, bandelės, makaronai, sūris, kiauliena, alus, vynas, juoda arbata, marinuoti agurkai, šokoladas, kepinti riešutai, actas, | |
Distiliuotas ir kitas vanduo buteliuose, kava, pasaldintos vaisių sultys, pistacijos, jautiena, balta duona, žemės ir kiti riešutai, kviečiai | |
Vaisių sultys, beveik visos kruopos, kiaušiniai, žuvis, arbata, virtos pupos, virti špinatai, sojos pienas, kokosas, slyvos, rudi ryžiai, miežiai, kakava, avižos, kepenys, lašiša | |
Beveik visas vanduo iš krano, beveik visų šaltinių vanduo, jūros vanduo, upės vanduo | |
Obuoliai, migdolų riešutai, pomidorai, greipfrutai, kukurūzai, grybai, ropė, alyvuogės, sojos pupelės, persikai, paprikos, ananasai, vyšnios, laukiniai ryžiai, abrikosai, braškės, bananai | |
Avokadai, žalia arbata, salotos, salierai, kriaušės, saldžiosios bulvės, baklažanai, žaliosios pupelės, burokai, mėlynės, žirneliai, vynuogės, kiviai, melionai, mandarinai, figos, datulės, mangai, papajos | |
Špinatai, brokoliai, artišokai, briuselio kopūstai, kopūstai, kalafijorai, morkos, agurkai, citrinos, jūržolės, šparaginės pupelės, lapiniai kopūstai, svogūnai |
Sveiki Artūrai,
ar tikrai taip, citata :
„*Citrinos nereikėtų dėti į visus patiekalus iš eilės. Tik ten, kur tinka, o geriausia ryte gerti sultis su citrina vietoje kavos. Pastaroji yra vienas stipriausių organizmo rūgštintojų.” – tikrai rūgštintojas ??
labai daug angliškai parašytos literatūros nurodo citrina kaip organizmo šarmintoją.
Nuo kada citrinos ir svogūnai – šarminiai? Beje pomidorai irgi pH 5 turi , o ne 8, jie ypač iškelia peptiną į stemplę… Kas čia sustatė šitą dundukyno pH lentelę?
Aš nesuprantu, iš kur tos nesąmonės apie šarminį maistą. Jūs matyt studijų metu praleidote chemijos paskaitas. Visi vaisiai turi įvairių organinių rūgščių, jų sultys – rūgštinės. Citrinos rūgštis (trikarboksi monohidroksi rūgštis) yra viena stipresnių organinių rūgščių. Organizme ji metabolizuojama, skyla, susidaro CO2. Kraujo pH turi būti beveik neutralus (tarp pH 7,2-7,4). Tą pH palaiko buferiai. Jei norite kalbėti apie mineralines medžiagas (kalio jonus), esančius citrinoje, taip ir sakykite, bet tai nesusiję su pH. O skaitytojai, kuri ieško lakmuso popierėlio patarsiu susitarkuoti raudongūžį kopūstą ir užpilti vandens. Tada pH bus galima patikrinti tuo tirpalu arba jame išmirkytu popierėliu. Rūgštinėje terpėje bus raudonas, o šarminėje – mėlynas, žalias.
Ar naturaliai raugintos daržovės yra rugštinės ?
Ne, jos vistiek žalios ir užima lentelėje atitinkamą vietą.
Lakmuso popierėlių yra sodo prekių parduotuvėje. Manau tinkami naudoti ir šia paskirtimi
skaičiau , kad testų rūgštingumui nustatyti galima užsusakyti tik užsienio internetinėse parduotuvėse. Dar nebandžiau ieškoti
patiko straipsnis, pakeiciau mityba I sarmine ir jauciuosi zymiai geriau, nebekankina remuo, pagerejo savijauta, atsirado daugiau energijos. aciu :)
Negaunu atsakymo į klausimą
Ar yra priemonė vaistinėse, na kaip lakmuso popierėlis, kad galima būtų pasitikrinti Ph be poliklinikos? Gal žinote, kaip tą skalę nuo 0 iki 14 pasitikrinti be poliklinikos?
Sveiki, yra pirkti PH matuokliai, jie puikiai parodo organizmo rugstinguma ;)
Taip, ačiū,Judita, radau kad galima pirkti PH matuoklius, jų aibė. Bet ieškojau su tiksliu išsireiškimu, kad galima matuoti kūno rūgštingumą. neradau, kuris jų tiktų ir kaip tai būtų galima pamatuoti. Radau kad tinka baseinoams, sodininkystės darbuose, pramonės panaudojimui . O kaip su žmogaus kūnu? Gal instrukcijoje būtų, bet man reikėtų sužinoti iš anksto. Labai brangaus neįpirksiu, bet vidutine kaina galėčiau įsigyti. Per daug giminių mirė nuo skrandžio vėžio.
Kartoju klausimą.
Kodėl nėra priemonės vaistinėse, na kaip lakmuso popierėlio, kad galima būtų pasitikrinti Ph be poliklinikos. Gal žinote, kaip tą skalę nuo 0 iki 14 pasitikrinti be poliklinikos?
nesuprantu kuo blogai yra valgyt kefyra, juoda arbatą, sūrį…vienur rašo,kad gerai,kitur,kad blogai :/
Straipsnyje maisto produktai suskirstyti pagal pH. Raudona spalva nereiškia „BLOGAI”, tiesiog tai labiau rūgštinis produktas.
Del kefyro ieskosiu daugiau info, bet kas liecia surius- sviezias pienas yra sarminis, taciau pasterizuotas, kaitintas tampa rugstiniu. Labiausiai organizmo rugstinguma kelia kietieji, kristalizuoti suriai.
Kodėl nėra priemonės vaistinėse, na kaip lakmuso popierėlio, kad galima būtų pasitikrinti Ph be poliklinikos. Ir ne kiekviena poliklinikos laboratorija tą tyrimą daro? Gal žinote, kaip tą skalę nuo 0 iki 14 pasitikrinti?
O kodėl 6-numeriu pažymėtos vaisių sultys? nors patys vaisiai išvardinti šarmingų produktų pusėje?
Tai liecia, be abejo, pirktas sultis. Visos darzoves (ypac zalios, lapines) ir visi vaisiai yra baziniai.
Sveiki, kokiais šaltiniais rėmėtės? Čia daug klaidingos informacijos. Pavyzdžiui, obuoliai ir citrinos yra rūgštiniai: http://www.eidusa.com/Theory_pH_FOOD.htm
O jūs rašote atvirkščiai.
Lentelėje nurodyta informacija kaip tie maisto produktai veikia žmogaus organizmą. Kol citrinos nesuvalgei – taip, ji rūgštinė, tačiau jai patekus į mūsų kraują – veikia šarmiškai.
Citrina su vandeniu ryte nusarmina, neutralizuoja rugstinguma. Pagal jusu pateikta lentele atrodytu kad mesa yra labiau sarmine kaip darzoves ir vaisiai…
turiu omeny Stepono pateikta lentele http://www.eidusa.com/Theory_pH_FOOD.htm
Būtent jūsų pateikta lentelė yra neteisinga arba nerodo kaip maistas veikia mūsų organizmą.
O viskas yra daug paprasčiau: Visas gyvas maistas (vaisiai / daržovės) yra šarminis, visas negyvas (keptas, virtas, džiovintas arba oksidavęsis) – rūgštinis dėl vienos priežasties. Kepant ar verdant maistą vyksta oksidacija (arba tiesiog veikiant orui, pvz. perpjautas obuolys taip pat oksiduojasi). Oksidacija, tai kuomet elektronai palieka išorines orbitas ir atomai tampa reduktoriais arba dar kitaip vadinamais laisvaisiais radikalais. Toks maistas mūsų organizme turi/nori prisijungti prarastus elektronus (-), ir juos ima iš organizmo ląstelių – jas rūgštindamas (+). Todėl toks maistas mūsų organizmą rūgština.
Tuo tarpu gyvas maistas savyje turi daug antioksidantų arba kitaip tariant vitaminų (obuolį nuo oksidacijos saugo jo žievė, kurioje yra daug antioksidantų) – arba laisvų elektronų, kurios gali atiduoti mūsų ląstelėms arba jei valgomas kartu su rūgštiniu maistu (kepamu/verdamu) – neutralizuoti laisvuosius radikalus. Juk ne šiaip sau yra rekomenduojama į lėkštę su kepsniu dėti tiek pat salotų.
Kodėl tai taip svarbu? Pvz. elektronų netekę eritrocitai sulimpa (kol jie įelektrinti neigiamai – vienas kitą atstumia), sulipę nepralenda pro kapiliarus, nebepamaitina ląstelių, dėl ko šios negaudamos deguonies miršta arba iš funkcinių virsta pirminėmis (anaerobinėmis) arba jungiamuoju audiniu. Jungiamasis audinys neatlieka jokios funkcijos, pvz. funkcinės beta kasos ląstelės gamina insuliną, nefunkcinės arba jungiamasis audinys jo negamina, jei 10 proc kasos ląstelių pakeisime jungiamuoju audiniu, insulino gamyba sumažės taip pat 10 proc. ir priklausomai nuo to gali išsivystyti diabetas. Jungiamsis audinys neturi kvotos (pvz. kasos ląstelių gali būti x ir ne daugiau, tuo tarpu jungiamojo audinio gali būti x+n), todėl jos gali daugintis neribotai (žinoma priklausomai nuo konkretaus imuniteto), taigi turime pirmos stadijos vėžį, šiom ląstelėms patekus į kraują – turime metastazę.
Į sveikatą!
Labai dėkui už informaciją, bet gal galite paaiškinti paprasčiau, suprantamiau. Daug prirašėte, bet naudos labai mažai.
Sakysime, kaip suvalgyti obuolį, jo neatsikandus, nes kandant jau jis kontaktuoja su oru ir tampa rūgštiniu (jūsų žodžiai: „veikiant orui, pvz. perpjautas obuolys taip pat oksiduojasi”).
O citrusiniai vaisiai taip pat šarminiai, kol jų nevalgai? Kaip suprasti?
Būčiau dėkinga už suprantamesnę informaciją, nes pradėjo kamuoti rūgštingumas po to, kai, norėdama išlikti sveika, pradėjau daugiau citrinos vartoti. Dabar blogai jaučiuosi ir nežinau, ką galima valgyti, o ko vengti – spaudoje tokie prieštaringi straipsniai apie produktų PH.
Dėkui.
Oksidacija nevyksta akimirksniu. Vaisius nuo oksidacijos saugo vitaminai, todėl valgant tikrai nespės oksiduotis. Visas gyvas maistas šarmina organizmą, nes turi laisvų elektronų perteklių (vitaminų arba antikosidantų). Rūgštingumas nesusijęs su citrina*, rūgštingumas, jei gerai suprantu – „rėmuo”, tai būtent kepto/virto maisto virškinimo pasekmė. Dažniausiai tai netinkamas maisto produktų derinimas (pvz. baltyminis maistas kaip mėsa/sūris su krakmolingu – kaip bulvės/grūdai, mėsa tinka su daug lapinėmis daržovėmis, pvz. špinatais) arba per didelis maisto kiekis, nors jei valgant gerai išalkus ir jei gerai suderintas maistas – kiekio problema atkrenta. Gerai išalkus, tai: pusryčiai ne anksčiau 11h, tarp valgymų daryti 3-4 val. pertraukas, vakarienė ne vėliau 18h.
*Citrinos nereikėtų dėti į visus patiekalus iš eilės. Tik ten, kur tinka, o geriausia ryte gerti sultis su citrina vietoje kavos. Pastaroji yra vienas stipriausių organizmo rūgštintojų.