Žalios kakavos pupelės (angliškai „cacao”) – tai viena iš maistingiausių, o gal net maistingiausia, gamtos suteiktų gėrybių apie kurią žino žmogus. Patrauklaus šokoladinio skonio šiek tiek karčios cukraus neturinčios pupelės turi neįtikėtinai daug mūsų organizmui naudingų medžiagų. Štai keletas jų:
- Galybė antioksidantų – daug daugiau nei bet kuriame kitame maiste. Beveik 20 kartų daugiau nei raudonajame vyne ir 30 kartų daugiau nei žaliojoje arbatoje. Tarp kitko, pieno produktai blokuoja kakavos pupelėse esančių puikių antioksidantų įsisavinimą.
- Iš visų žinomų maisto produktų, turi daugiausiai magnio. Tai šarminis mineralas, kuris balansuoja smegenų cheminę sudėtį, stiprina kaulus, ir yra asocijuojamas su nuotaikos pakilimu. Gali būti, kad būtent dėl magnio kai kurioms moterims menstruacijų metu ypač norisi šokolado.
- Nepaprastai didelis kiekis vitamino C.
- Geležis – viena iš sudėtinių deguonį transportuojančių baltymų, vadinamų hemoglobinu, dalių.
- Turi daug sieros. Šis mineralas stiprina nagus, plaukus, palaiko gražią odą, valo kepenis, ir gerina kasos veiklą.
- Chromas – vėlgi, daugiau nei bet kur kitur. Šis mikro-elementas balansuoja cukrų kraujyje.
- Manganas – mikro-elementas, kuris padeda geležiai prisotinti kraują deguonimi ir gaminti hemoglobiną.
- Cinkas – mikro-elementas atliekantis svarbų vaidmenį imuninėje sistemoje, kepenyse, kasoje ir odoje.
- Varis – irgi svarbus mikro-elementas dalyvaujantis sveiko kraujo gaminime.
- Anandamidas (Anandamide – „palaimos chemikalas”) – tai endorfinas, kurį žmogaus kūnas paprastai gamina po fizinių pratimų. Kakava – vienintelis augalas, kuriame randamas anandamidas. Jį vadina „palaimos chemikalu”, nes jis aktyvuojasi kai gerai jaučiamės. Kakavos sudėtyje yra enzimų (fermentų) slopintuvas, kuris sumažina mūsų organizmo gebėjimą skaidyti anandamidą. Tai reiškia, kad valgydami kakavos pupeles, mūsų gaminamas ir kakavoje esantis anandamidas organizme išbus ilgiau, ir todėl jausimės gerai ilgesnį laiką.
Kakavos pupelės (cacao) ir kakavos milteliai (cocoa)
Paprastai parduotuvėse pardavinėja kakavą miltelių pavidale (angliškai „cocoa”). Tai nepakeičiamųjų riebalų rūgščių jau nebeturintis produktas pagamintas iš kartu su kalio karbonatu pakepintų kakavos pupelių. Palyginimui, 100 gramų žalių pupelių turi 10 gramų (10%) antioksidanto flavonolio. Tuo tarpu pardavinėjamuose šokoladuose to antioksidanto kartais būna belikę vos gramas (1%) ar net mažiau.
Klausimas.
Geros kokybės kakavos miltelius maišau su avokadu ir datulių sirupu (šokoladas gaunasi) ir laikau šaldytuve per naktį, kad skonis įsigertų. Ar per naktį avokadas ir kakavos pupelės keičiasi įtakoja gal vienas kitą?
Kofeino 0,2 kakavos pupelese. Kavoje iki 2,4 .
Dar įdomu, ar jos nekelia priklausomybės, kaip kava, nes jose yra kofeino. Nes nuo kavos turėjau tooookią priklausomybę, kad kai jos atsisakiau, tai vos nenumiriau. Bijau net pagalvoti, kad kas nors panašaus pasikartotų.
Na, nėra tekę apie tai girdėti. Beje, labai kakavos pupelėm geriau nepiktnaudžiauti. Vos kelių užtenka per dieną.
Tai nežinau, gal ir nekepintos. Na, kokios yra, tokias ir suvalgysiu. Kitą kartą pabandysiu pirkti kitoje vietoje ir sulyginti. Tai žinantys „profesionalai” man sakė, kad nekepintos viduje yra šviesiai rudos spalvos, tai manosios tikrai ne šviesios. Todėl ir kilo įtarimas. Pagalvojau, gal yra kokie „skiriamieji” požymiai, tai ir parašiau į čia paklausti :D
O kaip atskirti, ar jos pakepintos, ar ne? Pirkau viename tinkle, tai deklaruoja, kad žalios, raw, bet po luobele jos stipriai tamsios spalvos, vos ne juodos, tai kyla įtarimas, kad kepintos. Žaliavalgiui tokia apgavystė labai ne kaip atrodo, jei tikrai ten jos pakepintos. Bet skanios :D
Tai gal nekepintos? Juk jos ir yra tamsios.
As tiesiog turiu kiseneje raw pupeliu ir kai norisi kazko pakramtyti sukramtau kartu su luobele . Mazina saldumynu poreiki
Girdėjau atsiliepimą apie kakavos pupeles iš moters kuri kramtė po keletą pupelių per dieną, sakė po 2 savaičių vartojimo labai pagerėjo savijauta: sunormalėjo kraujo spaudimas,praėjo sąnarių skausmai, nuotaika pagerėjo ir t.t.sako brangu, bet vaistai dar daugiau kainuoja:)
O kaip produktyviau vartoti tas kakavos pupeles? Ar jos susimala kavamale ir ar aplamai tinka jas vartoti sumaltas? Gal sumalus, dingsta kokios gerosios ju savybes, kaip kad rasoma apie kakavos miltelius?
Butina suvartot tuoj pat jaj mali. 20 min begyje.
Gerai pagalvojus, tai visiems bus aišku, kad pienas yra smurto produktas. Jei karvė naturaliai duoda 4-5 litrus veršiukui, o ją ištampo iki 60-80 litrų. Bet kuri maitinusi moteris galėtų pabandyti įsivaizduoti, jei ją ‘išmelžtų’ 10 kartų daugiau… O be to karvė pririšta ir bliauna, kaip iš jos – motinos atima vaiką ir ji nieko negali padaryti … net savęs apsiginti… kartais jį išveža tiesiai į delikatesinės mėsos gamybą… Tada ji keršina. Nuodindama pieną. O tarp kitko -jeigu žolėje nėra visko ko reikia mums, tai iš kur tai gauna žirafa, arklys ir dramblys :) Ir pastarieji dirba visą dieną vargo nematydami. Norite užsipildyti smurtu ? Jūsų teisė.
truputį žalias, gydyti galvos nebandei?
Aš – ne. O skaitai, kad tau padėjo ? ;)
Su tuo pienu išties įdomūs dalykai. Su karvėmis irgi. Su įsitikinimais taip pat :)
Bet nelabai dabar suprantu, kaip galima nemelžti karvytės, jei pvz. vasarą net teka pienas, kiek jo daug prisikaupia nuo ryto iki vakaro. Ką jau kalbėti apie tai, jei vargšė būtų nepamelžta ilgesnį laiką..
Kakavoje yra be galo daug gelezies, o pienas ir jo produktai blokuoja gelezies pasisavinima. Taip kad jeigu vartosite kakava, ar kitus prduktus, turincius gelezies ir su jais, ar iskart po ju vartosite piena ar jo produktu, gelezies visiskai negausite. Kas liecia piena, tai jis nera labai blogas produktas, tiesiog jis tampa blogu kai pasterizuojamas ir dar homogenizuojamas. Tuomet jis praranda visus enzimus (virskinimo fermantus), pieno baltymai visiskai pasikeicia, tampa nepasisavinami. Zmones nuo seno vartojo piena ir jo produktus, bet dauguma ju buvo nekaitinami, o dabar visur prekybcentriuose jis pasterizuotas ir dar homogenizuotas. taip kad jei jau negalite gyventi be pieno ar jo produktu, tuomet vartokite nepasterizuota-gyva. Uz piena net naudingesni yra jogurtai, pasukos, rugpienis, kefyras, jose daug geruju bakteriju. Bet piena toleruoja ne visi ir ne visiem zmonem organizmas aiskiai pasako, kad jo netoleruoja ir taip zmones nuodijasi ilgai kol issivysto letines ligos (per 20 ar daugiau metu) ir niekada nesupranta, kad tai gali tureti itakos pienas. Mat pienui suvirskinti reikalingas specialus fermentas, kurio su amziumi mazeja. Ir teisingai, nes pienas skirtas tik jaunikliams. Bet kaikurie zmones gerai toleruoja piena ir jiems jis zalos nekelia.
Na, as jau ieskau visa menesi, tai dabar VEGE (Ciurlionio 7,Vilniuje) zadejo kita savaite atsivezti kakavos pupeliu ir kitu naturaliu papildu. Tikiuos tikrai bus…
Jei tikite, taip ir bus :) Tikejimas-didziule galia. Pvz., jogu mityboje pieno produktai uzima svarbia vieta ir jie tiki visai kitais dalykais. Ir jiems duodama pagal ju tikejima ;)
Siaip as uz pieno produktu nevartojima (pati vartoju, valios neturiu), nes siuo metu pienas isgaunamas labai nehumaniskais budais, karves seriamos neaisku kuo, bei „primaitinamos” hormonais ir atibiotikais. Butent del siu priezasciu reiketu vengt pieno ir mesos produktu. Tiesa, del panasiu priezasciu reiketu vengti vaisiu, riesutu ir darzoviu, kurie yra uzauginami ne musu paciu darzuose. Pvz., kakavos pupeles is Nigerijos buna uzterstos svino junginais. O ka valgyt? :) Man tai yra amzinas klausimas.
Nekreipkite demesio, Augutai ir Katja, visada bus skeptiku (kaip as ar bjauresniu), ju yra kiekviename kelyje :) Idealaus pasaulio nera, todel nera idealaus mitybos plano. Bet norisi tiket kad jis bus, pvz., kai mes gyvensime savo sodybose…
šaunuolė Natalija!
Na, jei isdelioti piena i mikroelementus, tai jis irgi bus labai naudingas. Tiesa, kad mes jau esame prisitaike prie pieno vartojimo. Nors ne visi. Kazeina apdorojanciu fermentu pakankama kieki turi ne visi zmones. Daug kas yra alergiskas laktozei. Gyvo maisto propaguotojai vartoja ar nevartoja pieno produktus ne tik del sveikatos. Veganizmo salninkai taip pat pieno nevartoja ir tai idejiniai dalykai.
Ar galime vartoti pieno produktus galima suzinoti atlikus maisto toleravimo testa. Nemaza dalis zmoniu gali ta piena gerti be jokiu problemu sveikatai. Bet nereiketu jo pervertinti.
> „Nemaza dalis zmoniu gali ta piena gerti be jokiu problemu sveikatai”
Na gal trumpalaikiam laikotarpyje ir nesimato jokių problemų, bet mes tikim, kad ilgame laikotarpyje žmogaus organizmas yra priverstas pieną išsivyti ligų pagalba (pavyzdžiui, gripas ir kt.)
nep**** proto, vos ne kiekvienam straipsnyje prirašydami kažką tipo „Tarp kitko, pieno produktai blokuoja kakavos pupelėse esančių puikių antioksidantų įsisavinimą.” kuo jums tas pienas taip nusikalto? Pienas ir pieno produktai vartojami nuo civilizacijos aušros ir ne jums įtikinėti kad jis toks jau kenksmingas, neturint tam jokių argumentų
niekas nesako kad pienas kenkia, tik pataria kakavos pupeliu negrauzt pienu uzgeriant. lygiai taip pat kaip kaikuriu produktu maisymas padeda isisavint medziagas, lygiai taip pat kitu maisymas- blokuoja…
Svarbiausias klausimas (kaip dažniausiai) – kur gauti Lietuvoje? :)
…geriausia pirkti e-parduotuvese:)
Yra kavos parduotuvese, Akropolyje yra parduotuves „Aliejus”. Ten dar pigiau nei e-parduotuvese :)