Nedaugelis iš mūsų išmanome ir suvokiame kaip veikia mūsų organizmai, tačiau yra kai kurios detalės, apie kurias išgirdus galime labiau suprasti ir pajusti kaip dirba mūsų fizinis kūnas ir kaip jis palaiko gyvybę. Antioksidantai ir laisvieji radikalai kaip tik ir galėtų būti ta informacija, kuri jums galbūt bus įdomi.
Trumpai iš mokyklinio vadovėlio
Žmogaus fizinis kūnas sudarytas iš įvairių ląstelių.
Ląstelės – tai įvairiausių molekulių junginiai.
Molekulės susideda iš vieno ar daugiau atomų.
Atomai yra sudaryti iš branduolio, neutronų, protonų(+) ir elektronų(-).
Na, ir pagaliau, atomo branduolyje esančių teigiamai pakrautų protonų(+) skaičius yra lygus neigiamai pakrautų elektronų(-) skaičiui, kurie sukiojasi aplink atomą (kaip Žemė aplink Saulę).
Laisvieji radikalai
Laisvasis radikalas – tai dalelė (gali būti atomas, molekulė ar jonas), kuri dėl vienų ar kitų priežasčių susilpnėjo ir prarado vieną elektroną. Toks darinys ima laisvai klajoti ir išsidirbinėti. Jis yra nestabilus ir pakankamai radikalus, kad greitai reaguotų su gretimomis sveikomis mūsų ląstelėmis ir, norėdamas stabilizuotis, atimtų iš jų reikiamą elektroną bei tokiu būdu darytų joms žalą. Galiausiai, taip susikuria nauji laisvieji radikalai ir štai mes jau turime žalingą grandininę reakciją, kuri vieną po kitos ardo gyvas sveikas ląsteles. To pasekoje, patiriame imuninės sistemos sutrikimus, kaulų ir organų nusidevėjimą, ir, žinoma, įvairiausias ligas.
Laisvųjų radikalų susiformavimo priežastys
Proceso, kuris vadinamas oksidacija, metu ir susiformuoja laisvieji radikalai. Oksidacija vyksta tiek įprastiniuose medžiagų apykaitos procesuose, tiek ir dėka aplinkos, kurioje gyvename: užterštumas, radiacija, cigarečių dūmai, valgymo įpročiai ir panašiai.
Paprastai mūsų organizmai su laisvaisiais radikalais gali be problemų susitvarkyti, bet tam yra viena sąlyga – turi būti pakankamas kiekis antioksidantų. Tad, kas gi tie antioksidantai?
Antioksidantai
Antioksidantai – tai natūralios cheminės medžiagos randamos maiste, kurios mažina, neutralizuoja ir apsaugo nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.
Svarbiausias antioksidantų šaltinis: daržovės ir vaisiai, ypač džiovintos slyvos, razinos, mėlynės, gervuogės, granatai, natūralios kakavos pupelės (jose didžiausias kiekis antioksidantų), ir kt. Praktiškai tamsi spalva išduoda didelį antioksidantų kiekį. Raudonas vynas, žalia arbata taip pat turi nemažą antioksidantų.
Beje, įdomus faktas – kai kurie tyrimai skelbia, kad pieno produktai blokuoja antioksidantų įsisavinimą.
Paprasta matematika
Pabaigai, pamankštinkite smegenėles:
Laisvieji radikalai – tai dalelės ieškančios trūkstamo elektrono.
Antioksidantai – tai, grubiai tariant, dalelės, turinčios papildomą laisvą elektroną.
Jums beliko atlikti paprasta matematinį veiksmą :)
nu ir kaipgi susiskaiciuoti kiek tu antioksidantu suvalgyti?
Sveiki, radau įdomios informacijos apie antioksidantus ir jų naudą žmogui. Kam įdomu paskaitykite čia http://zinom.lt/antioksidantai/