Vitaminas B12 (kobalaminas)
Vitaminas B12 yra svarbus kraujo gamyboje bei užtikrinant gerą nervų sistemos veiklą. Per parą suaugęs žmogus turi gauti apie 2 mcg vitamino B12.
Biologiškai aktyvi vitamino B12 forma yra gaminama tik bakterijų, kurios aptinkamos beveik visur – žemėje, vandenyje, žmonių ir kitų gyvūnų virškinimo sistemose arba tiesiog ant neplautų vaisių ir daržovių. Dėl šios priežasties B12 augaluose yra tik tuo atveju, jeigu jie turi sąlytį su šį vitaminą gaminančiomis bakterijomis. Pavyzdžiui, įrodyta, kad dėl simbiozinių ryšių su B12 gaminančiomis bakterijomis [šaltinis nr.1] kai kurie maistui naudojami jūros žaliadumbliai ir raudondumbliai turi nemažus kiekius (iki 63mcg/100g) biologiškai aktyvaus B12 [šaltinis nr.2]. Tačiau išsamių tyrimų, siekiančių B12 rasti kituose augaluose, iki šiol nėra atlikta daug. Be to, trūksta tyrimų, kurie parodytų, jog tam tikri augalai yra patikimi B12 šaltiniai.
Žmogaus žarnyne (ypač storojoje žarnoje) randama daug B12 gaminančių bakterijų [šaltinis nr.3], tačiau vyrauja nuomonė, jog šis šaltinis nėra patikimas.
Geras B12 įsisavinimas ir jo poreikiai priklauso nuo daugelio veiksnių. Yra žinoma, kad neigiamą įtaką daro alkoholio, antibiotikų ar kitų medikamentų vartojimas, tabakas, aplinkos užterštumas ir kt. [šaltinis nr.4]
Šiuo metu vieninteliu patikimu veganišku vitamino B12 šaltiniu yra laikomas praturtintas maistas arba papildai, kurie išgaunami iš B12 gaminančių bakterijų. Taip pat rekomenduojama esant galimybei valgyti daugiau šviežių ekologiškų vaisių, daržovių bei raugintų produktų.
Apskritai, šis vitaminas yra vienas iš mažiausiai ištirtų, apie jį iki šiol diskutuojama, kasmet pasirodo daug naujų tyrimų ir informacijos.
Šaltiniai
- Croft MT, Lawrence AD, Raux-Deery E, Warren MJ, Smith AG. Algae acquire vitamin B12 through a symbiotic relationship with bacteria. Nature. 2005 Nov 3;438(7064):90-3.
- Watanabe F, Takenaka S, Katsura H, Masumder SA, Abe K, Tamura Y, Nakano Y. Dried green and purple lavers (Nori) contain substantial amounts of biologically active vitamin B(12) but less of dietary iodine relative to other edible seaweeds. J Agric Food Chem. 1999 Jun;47(6):2341-3.
- Albert MJ, Mathan VI, Baker SJ. Vitamin B12 synthesis by human small intestinal bacteria. Nature. 1980 Feb 21;283(5749):781-2.
- Vitamin B12 Interactions (Wikipedia)
Komentarai
Komentarų nėra.