Nepakeičiamos riebiosios rūgštys (Omega-3 ir Omega-6)
Žmogui būtina su maistu gauti dviejų rūšių nepakeičiamų riebiųjų rūgščių: omega-3 (alfa linolenas) ir omega-6 (linolis).
Siekiant užtikrinti gerą riebiųjų rūgščių pasisavinimą (ypač omega-3), rekomenduojama jas gauti santykiu 4:1 (Omega-6 : Omega-3) [šaltinis nr.1]
Omega-6 nemažais kiekiais aptinkama beveik visuose augaliniuose aliejuose, todėl didesnį dėmesį reikėtų kreipti į omega-3 ir į mitybą įtraukti gerų jos šaltinių, pavyzdžiui, linų, rapsų, kanapių ar graikinių riešutų aliejų.
Augalinių omega-3 / omega-6 šaltinių pavyzdžiai, g/100g
Linų aliejus – 53,3 / 12,7
Linai – 22,8 / 5,9
Kanapių aliejus – 20 / 60
Graikinių riešutų aliejus – 10 / 52
Rapsų aliejus – 9,1 / 18,6
Graikiniai riešutai – 9 / 38
Sojų aliejus – 7 / 50
Pagal www.nutritiondata.com ir Deferne, J.L. and D. W. Pate, 1996. Hemp seed oil: A source of valuable essential fatty acids. Journal of the International Hemp Association 3(1): 1, 4-7.
Šaltiniai
- Simopoulos AP, Cleland LG. Omega-6/Omega-3 Essential Fatty Acid Ratio: The Scientific Evidence. World Rev Nutr Diet. Basel, Karger, 2003, vol 92
Komentarai
Komentarų nėra.