Riešutų sviestas (ar kremas) gali būti gardus priedas ant duonelių bei valgant vaisius. Ar esate kada bandę bananą su JAV populiariu žemės riešutų sviestu (peanut butter)? Tikrai skanu ir maistinga. Šį kartą trumpai aprašysime, kaip riešutų kremą galite per pusvalandį pasigaminti ir patys.
Jei jūsų virtuvėje stovi orkaitė ir galingas blenderis (pavyzdžiui Vitamix ar Blendtec), tuomet turite viską ko prireiks riešutų kremui pasigaminti.
Riešutų sviesto/kremo gamyba
Naudosime pakepintus riešutus. Jei parduotuvėje nusirpirkote gyvus, nekepintus riešutus – juos pašaukite į 180ºC karščio orkaitę ir 10-15 minučių pakaitinkite. Kepimo laikas priklauso tiek nuo pačių riešutų, tiek ir nuo jų kiekio, todėl praėjus 10-čiai minučių patariame reguliariai skanauti kepamus riešutus. Jiems įgavus paskrudintą skonį – skardą išimkite ir riešutus atvėsinkite. Kai kurie riešutai iš parduotuvės būna labai nešvarūs, tad prieš dedami į orkaitę juos perskalaukite vandeniu.
Riešutams atvėsus, juos suberkite į blenderio indą. Toliau viską malkite iki tol, kol iš riešutų pradės skirtis aliejus ir galiausiai viskas pavirs į tirštą drėgną masę. Šio proceso metu teks maišytuvą daug kartų išjunginėti ir su spatula nubraukti riešutų likučius nuo maišytuvo indo senelių. Iš patirties patariame blenderį visuomet laikyti įjungtą ant lėčiausių greičių. Mes naudojome Vitamix. Juo gaminant riešutų sviestą greičio reguliatorių laikėme tarp padalų „1” ir „4”. Paprastai pradėdavome greičiu „1”, o po 5-10 minučių susidarius šlapiai masei – greitį padidindavome iki „3” ar net „4”. Mūsų Vitamix visuomet sėkmingai atlaikė 200-300 gramų migdolinių riešutų, tačiau motoras perkaito subėrus 400-450 gramų. Tad stenkites atrasti tą kiekį reišutų, kuris jūsų blenderiui vienu kartu bus ne per sunkus apdoroti.
Mes į savo riešutų sviestus nieko papildomai nededame, tačiau visuomet galite jų skonį paįvairinti į blenderį įbėrę žiupsnelį druskos ir galbūt šiek tiek jūsų pasirinkto saldiklio.
Kai aš esu didelė saldumynų gerbėja man atrodo, kad čia turėtų būti beprotiškai skanu. Nepaisant to ką kiti sako :) Taip patmanau yra labai daug skanių receptų, kuriuose gali būti panaudotas pagamintas riešutų kremas. Tai sausainiai, pertepimai pyragams ir kita. Kodėl gi ne?
Bet JAV jau senai skalanduoja, jog žemės riešutus nepatartina valgyti ir aš juos apeinu senokai:-)
Tai kad kaip tik reikia, kuo didesniu greiciu nustatyt vitamixa, kuo letesnis rezimas tuo labiau jis kaista. ant high kai daroma tai geriau vesinamas motoras, bent jau taip as darau nes kiek klipu ziurejau taip visi daro kolkas dar nebuvo problemu o ir sviestas pasidaro per minute. :)
Ir dar klausimelis, :)
Jei man i samone jau isikale kad riesutu sviesta valgyt reik su blynais ar batonu, tai nelabai isivaizduoju kaip valgot jus. negi dziovinat kokius nors paplotelius visa para? Ar tokia proga leidziat sau rieke batono? Tiesiog idomu, nes pereidineju i sia mityba ir bandau perprogramuot save :)
Riešutų sviestą yra visai skanu valgyti pavyzdžiui su bananau :) Arba net tiesiog šaukteliu karts nuo karto pasiskanauti.
Kiek laiko sviestas išsilaiko šaldytuve? Ar jį per kelias dienas reikia suvalgyti?
Šiaip išsilaiko ilgai. Kelias savaites tikrai. Į šaldytuvą nebūtina dėti.
Ar galima riesutu nekepinti?
turėtų kažkas gautis ir nekepinus. Čia šiek tiek informacijos anglų kalba: http://dinnerwithaura.com/2013/03/how-to-make-homemade-almond-butter-roasted-or-raw/
Bet čia jau nebe raw patiekalas…