Kanapė – tai tradicinis lietuviškas augalas, augintas dėl savo pluošto, sėklos, gydomųjų savybių. Vienpusis požiūris į augalą, kaip į narkotiką, ištrynė jo panaudojimo galimybes iš mūsų kasdienio gyvenimo. Tačiau šiandien, ieškodami natūralių šaltinių sveikatai stiprinti, vėl grįžtame ir prisimename šio augalo savybes.
Kanapių sėklos – panašios į nedidelius riešutėlius, subręsta rudenį. Nuėmus derlių, išdžiovinus, jas galima naudoti terapiniais tikslais. Vienas iš panaudojimo būdų – aliejaus spaudimas. Aliejus spaudžiamas šaltuoju būdu, nerafinuojant, nedezodoruojant, todėl lieka kvapnus ir išlaiko žalią spalvą. Nereikia bijoti tamsių nuosėdų. Filtruojant natūraliu būdu, tokių nuosėdų lieka, o jose susikaupia daugybė naudingųjų medžiagų. Omega-3 ir omega-6 rūgščių balansas, esantis aliejuje, idealiai atitinka žmogaus organizmo poreikius, aliejuje gausu vitaminų A, B1, B2, B3, B6, C, D, ir E.
Kanapių aliejaus savybės
Naudoti kanapių aliejų galima įvairiais tikslais – mitybai (pavyzdžiui, salotose), kaip ekologišką kosmetiką, kaip maisto papildą.
Šis aliejus pasižymi šiomis savybėmis:
- stabdo senėjimo procesus
- maitina odą
- lengvina egzemos, psoriazės simptomus, odos infekcijas
- stiprina plaukus
- subalansuoja medžiagų apykaitą
- mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje
- gerina kepenų funkciją
- lengvina lūpų pūslelinės gyjimą
Be to kas dar išvardinta straipsnyje, papildomai galima pridėti tai, kad kanapių aliejus dar ir padeda stiprinti imunitetą, gerina kraujotaką, puikiai veikia kaip papildas žmonėms sergantiems cukriniu diabetu.
Ekologiškų Lietuvoje užaugintų kanapių sėklų galite įsigyti Naturehemp e-parduotuvėje.
Puiku, ačiū!
Sveiki, norėjau paklausti o kam būtų galima naudoti pačias sėklas?
Jurgita
Gali dėti į salotas, į kokteilius. Praktiškai kaip ir su bet kokiom kitom sėklom.