Vienas iš patiekalų, kuriuo galima nustebinti bet-kokia-valgį – tai raw pica. Nekepta gyva pica. Jai pagaminti reikės blenderio ir maisto džiovintuvo. Gamybą prasidėkite mažiausiai prieš 24 valandas.
Picos Pagrindas
- 2/3 puoduko sumaltų linų sėmenų (malti galite su kavamale arba Vitamix‘u)
- 2/3 puoduko sumaltų saulėgrąžų sėklų
- 2/3 svogūno
- 1/5 puoduko sojos padažo. Tai termiškai apdorotas produktas, tad jei svarbi žaliavalgiška ideologija – ieškokite „Nama Shoyu” padažo.
- 3/5 šalto spaudimo alyvuogių aliejaus
- 2/5 puoduko vandens
- druskos
- raudonėlio (oregano)
- baziliko
Visus ingredientus gerai sumaišykite dubenyje. Jei atrodys per sausa – įpilkite šiek tiek daugiau vandens arba aliejaus. Su spatula tolygiai paskleiskite šią tešlą ant džiovintuvo vientisų lakštų (paraflexx, arba tiesiog ant kepimo popieriaus). Galite suformuoti apskritimus arba stačiakampius. Spatulą pastoviai sušlapinkite, kad tešla prie jos mažiau liptų.
41°C temperatūroje džiovinkite 12 valandų. Tuomet padėklus ištraukite ir perkelkite picos pagrindus ant padėklų be vientisų lakštu (paraflexx nebereikalingi). Lengviausia tokį perkėlimą atlikti ant picos pagrindo uždėjus tuščią padėklą stipriai sugriebus ir tokį „sumuštinį” apvertus. Beliks atsargiai nulupti paraflexx lakštą. Džiovinkite dar 12 valandų, arba iki tol, kol atrodys kad pagrindas yra gatavas.
Picos pomidorų padažas
- Krūvelė šviežių pomidorų
- 4 saulėje džiovinti pomidorai. Juos galite pamerkti porai valandų vandenyje, kad išbrinktų. Šį vandenį panaudosim padažui.
- 1/3 puoduko skysčio gauto iš džiovintų pomidorų mirkalo
- 3 šaukštai baziliko
- 1 šaukštas raudonėlio
- 1 skiltelė česnako
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 datulės
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- druska
Viską sumalkite blenderyje.
Picos sūris
- sauja anakardžių[cashew] riešutų (prieš naudodami pusvalandžiui užmerkite)
- saulėgrąžų sėklos
- druska
- citrinos sultys
- žiūpsnelis sojos padažo
Viską sumalkite blenderiu. Stenkitės, kad mišinys gautųsi šiek tiek tirštokas.
Picos paruošimas
Pagrindą ištepkite pomidorų padažu. Išdėliokite norimas daržoves (pavyzdžiui, pjaustytą cukiniją, papriką, tarkuotas morkas, daigintas „mungo” pupuoles). Galiausiai ant picos užpilkite sūrį.
Pagal šį receptą turėtų gautis 2 picos, kurių drąsiai užteks keturiems valgytojams. Skaunaus!
Labai aciu uz recepta butinai pabandysime. Labai aciu kad rasote receptus apskritai, tuomet lengviau rasti ideju ka pasigaminti jei norime sveikau maitintis.
nesuprantu, kam žaliavalgiams PICA? gamtoje picų nėra, jei jau „išmetate” virykles, nevalgote šilto maisto, tai ką čia bandote apgauti?
Tu teisi, teoriškai žalių picų gamintis nėra prasmės. Reikalas tas, kad jei žmogus sugalvoja keisti savo visuomenėje „normaliais” vadinamus mitybos įpročius į žaliavalgiškas idėjas, tuomet kai kuriems yra labai sunku dienų dienas valgyti salotas, ar tiesiog pavienes daržoves. Sunku, nes žmogus emociškai yra pririštas prie „normalaus” maisto. Tad šioje vietoje privalumą turi žalios picos, žalių spagečių receptai, žali tortai ir pan. Šie patiekalai, kaip tu ir sakai, padeda apgauti protą. Protas norėtų „normalios” picos, bet jei žmogus jaučia, kad žaliavalgiškas maistas jam būtų geriau – tiesiog pasigamina žalią picą ir taip save apgauna.
Aš lygiai taip pat save apgaudinėju su raw šokoladu. Esu saldumynų mėgėjas, tai kartais specialiai prisigaminu raw šokoladinių užkandžių, tam kad į burną nekiščiau parduotuvės šokoladų.
O jus pabandykite vaikucius maitinti vien salotos lapais, seklom ir riesutais. O cia, prasau, pica :)
Kaip galima vaikucius maitinti tik salotu lapais ir seklom?? Vaikas manau pats turi pasirinkti ka jam valyti.. Jei jau tevai sukvailioja ir zaliavaliais pasidaro, tai kokio velnio vaikus i tai itraukia.. akmens amzius kazkoks..
Gaila, kad nuotraukose neatrodo labai skaniai..