Beveik kiekvienas maisto ruošimo procesas mažina maistingų medžiagų kiekį maiste. Maisto medžiagos taip pat gali būti „išplautos“ iš maisto gaminimo metu naudojamų skysčių. Pavyzdžiui, verdant bulvę dideli kiekiai B grupės vitaminų ir vitamino C migruoja iš bulvės į verdantį vandenį. Jie vis dar gali būti jums naudingi, jei suvartosite skystį, bet jei išpilsite, su juo iškeliaus ir vitaminai. Panašūs nuostoliai vyksta ir kepant, skrudinant aliejuje, kuris vėliau išpilamas ar nuvarvinamas.
Žemiau pateikiama lentelė – tai tik bendras orientyras, faktiniai nuostoliai priklausys nuo daugelio skirtingų faktorių, pavyzdžiui, maisto tipo, virimo trukmės ir temperatūros.
Maksimalūs maistingųjų medžiagų nuostoliai (palyginti su termiškai neapdorotu |
|||||
Vitaminai | Šaldymas | Džiovinimas* | Virimas/kepimas | Virimas/kepimas +nusausinimas |
Pakartotinis pašildymas |
Vitaminas A | 5% | 50% | 25% | 35% | 10% |
Likopenas | 5% | 50% | 25% | 35% | 10% |
Liuteinas ir zeaksantinas | 5% | 50% | 25% | 35% | 10% |
Vitaminas C | 30% | 80% | 50% | 75% | 50% |
Tiaminas (B1) | 5% | 30% | 55% | 70% | 40% |
Riboflavinas (B2) | 0% | 10% | 25% | 45% | 5% |
Niacinas (B3) | 0% | 10% | 40% | 55% | 5% |
Vitaminas B6 | 0% | 10% | 50% | 65% | 45% |
Folio rūgštis (B9) | 5% | 50% | 70% | 75% | 30% |
Vitaminas B12 | 0% | 0% | 45% | 50% | 45% |
Mineralai | Šaldymas | Džiovinimas* | Virimas/kepimas | Virimas/kepimas +nusausinimas |
Pakartotinis pašildymas |
Kalcis | 5% | 0% | 20% | 25% | 0% |
Geležis | 0% | 0% | 35% | 40% | 0% |
Magnis | 0% | 0% | 25% | 40% | 0% |
Fosforas | 0% | 0% | 25% | 35% | 0% |
Kalis | 10% | 0% | 30% | 70% | 0% |
Natris | 0% | 0% | 25% | 55% | 0% |
Cinkas | 0% | 0% | 25% | 25% | 0% |
Varis | 10% | 0% | 40% | 45% | 0% |
* džiovinimas aukštoje temperatūroje.
Šaltinis – www.nutritiondata.com.
as isitikines,jog sita lentele galite ismesti lauku,biochemijos 1 kursas. visi vitaminai zuva prie 43-45 laipsniu,pasikartosiu ne procentais o absoliuciai visi,o cia kalba eina virimas,kepimas dziovinimas aukstose temperaturose kurios siekia apie 200 celsijus.virimas apie 100! kokie dar procentai?o mineralai pradeda zuti 65 celsijus,turbut mokyklinukai ta jau zino))tik mes sveikuoliai ,kaip visad kvailoki))net nebeskaitau tu saltiniu visokiu,jie dar raso kad mesa ir pienas sveika,nu tai absurdo virsune))atsiverskim biciuliai biochemijos pradziamoksli ir viskas paaiskes….