Žmonės mūsų kartais paklausia: kodėl valgote tik žalią maistą? Štai mūsų atsakymas.
Žalias ir virtas
Turim dvi šviežias morkas. Vieną jų išverdame. Įkasame abi jas po žeme. Koks bus rezultatas? Šviežia morka išleis daigus, o virta – po žeme tiesiog supus.
Taigi, žalia morka turi kažką daugiau nei virta – ji turi gyvybę. Daug šaltinių teigia, jog verdant maistą prarandama apie 70% maistingumo. Vadinasi, norint gauti vienodą maistingų medžiagų kiekį, termiškai apdoroto maisto reikės suvalgyti žymiai daugiau nei žalio.
Enzimai – fermentai
Kitas svarbus aspektas – enzimai. Galbūt esate apie juos girdėję, gal daktarai yra rekomendavę gerti jų papildus esant virškinimo problemoms, tačiau niekas detaliai nepaaiškino – kas tie enzimai, kam jie reikalingi, ir kokia jų funkcija organizme.
Šį kartą į visas detales apie enzimus nesigilinsim, tačiau, trumpai tariant, be enzimų gyvas organizmas negyvena, ir tie patys enzimai reikalingi savęs susinaikinimui numirus (kaip matot, gamta pasirūpino apsivalymu). Svarbus momentas – temperatūroje aukštesnėje nei 42°C enzimai žūsta. Prisiminkite žmogų, kuris karščiuoja ir jo temperatūra pakyla iki 40-41°C. Kaip jis jaučiasi? Kritiškai. Atrodo lyg tuoj mirs. Juk tereikia dar poros laipsnių ir gyvybę palaikantys enzimai žus.
Į mūsų virškinimo sistemą patekęs žalias maistas turi enzimus ir, grubiai tariant, pats save susinaikina. Mūsų organizmui daug energijos tam skirti nereikia. Tuo tarpu virtas-negyvas maistas, kuriame visi enzimai jau yra mirę, savęs susinaikinti nebegali. Į pagalbą siunčiami mūsų organizmo enzimai, kurie tą maistą ir sufermentuoja. Deja, bet enzimų turime ribotą kiekį. Tad kuo intensyviau juos naudosime, tuo intensyviau mūsų gyvybingumas mažės.
Gyvas jausmas
Kai kurie žmonės tapę vegetarais teigia, kad pagerėjo jų savijauta, įgavo daugiau energijos ir pradėjo jaustis žvalesni. Kai aš atsisakiau mėsos – tokių pokyčių nepastebėjau, apart to, kad kelių metų bėgyje tapau jautresnis gyvūnų atžvilgiu. Tuo tarpu, kai pradėjau maitintis žaliu gyvu maistu, jau pirmosiomis dienomis apėmė nenusakomas jausmas. Tiesiogine prasme ėmiau šokinėti iš laimės ir džiaugsmo. Šypsena veide ir širdyje yra kiekvieną akimirką. Tai – labai specialus, žodžiais sunkiai nusakomas jausmas.
Enzimas = fermentas