Pirmasis bandymas
2006 metų sausį išskridom į Meksiką be planų grįžti. Lotynų Amerikoje iš viso praleidome 3 metus. Be abejo, per tą laiką sutikome daug žmonių iš kurių apie sveiką mitybą išmokome dar daugiau. Katja ir toliau domėjosi alternatyviais gydymo metodais, kitomis mitybos teorijomis. Sekdavo sveika gyvensena besidominčiųjų naujienas. 2007-ųjų rudenį gyvenome Ekvadore. Tąkart Katja susidomėjo gyvu maistu – žaliavalgyste (raw food). Kažkur perskaitė apie žalias sriubas pagamintas iš žalialapių daržovių (špinatų ar pan). Namie turėjom blenderį, tad kartais vegetarišką patiekalą ji užpildavo žalia marmaliūze. Jai lyg ir patikdavo, tačiau man tas žalias skonis buvo tiesiog nemielas. Žodžiu, pirmasis žaliavalgystės bandymas buvo ne itin sėkmingas ir apie tai kažkaip pamiršom.
Antras kartas
2009 vasara. Šį sykį žaliu maistu pradėjau domėtis aš. Nepamenu nuo ko tai prasidėjo. Galbūt tarp savo failų radau Katjos anksčiau pirktą PDF knygą „Raw foods for busy people” (Žalias maistas užsiėmusiems žmonėms), kurioje gausu, pasak autoriaus, greitų ir paprastų gyvo maisto receptų: salotų, marinatų ir pan. Nusistovėjom ties tuom, kad dažnai pasidarydavom dideles salotas iš įvairių tarkuotų ir pjaustytų daržovių. Netrukus tai pradėjo pabosti, jautėmės lyg būtume aklavietėje. 2009 rudenį pažiūrėjau LRytas interviu su buvusiu karininku Tadu, kuris gyvena kaimo sodyboje ir minta žolėmis bei vaisiais. Reportaže parodė, kaip jis gaminasi žalius koktelius: įmeta žoles, obuolių ir viską sumaišo blenderiu. Va! Šito man ir reikėjo! – pagalvojau. Nuo tos dienos pradėjau dažnai maitintis gyvomis košėmis: sumesdavau į stiklainį daržovių makalynę, įpjaustydavau obuolį, ar kokį kitą vaisių ir viską sutrindavau blenderiu. Gal dar kokių riešutų įmesdavau. Toks gyvas maistas mane siaubingai užvežė. Ypač pirmosiomis dienomis užplūdo daug pozityvios energijos, džiaugsmo, atrodė skraidau debesyse, vėliau su tuom apsipratau :)
Lapkritį išskridome į Indiją, kur gyvenome pusę metų nuomuotame name. Čia pradėjau dar intensyviau domėtis gyvu maistu: vartyti e-knygas, žiūrėti video intervius, bandyti receptus pagal galimybes (nes neturėjom didelio vaisių ir daržovių pasirinkimo). Pasigamindavome ananase marinuotas morkas, migdolinių riešutų sausainius ir tortą bei tęsiau gyvų košių valgymą. Indijoje, ten kur gyvenome, vaisių ir daržovių pasirinkimas buvo labai ribotas, tad didelių galimybių eksperimentams nebuvo.
Malaizija – Gyvo maisto rojus
2010 gegužę iš Indijos persikraustėme į Malaiziją. Jau pirmą dieną mūsų akys iššoko: tiek daug žalumynų,tiek daug daržovių, radom net organinių produktų pasirinkimą. Nuo pirmos dienos šioje šalyje pusryčiams ėmėm gamintis žalią kokteilį. O gal tiksliau tai žalia košė. Jau du mėnesius iš eilės, kasdieną perkame vienos rūšies žalius lapus, įmaišom panašų kiekį vaisių (dažnai mangus, bananus ar kitus panašiai) ir su blenderiu pasigaminam 2 litrus košės (dviems). Dažnai į košę įtrinam ir mirkytas raudonas godži (goji) uogas, kurios, pasak žinovų, vienas iš žemės supermaistų, turinčių didelę įvairovę mineralų, vitaminų bei baltymų. Jei trūksta saldumo – sutrinam ir kelias datules – nuostabus natūralus cukrus.
Gyvu termiškai neapdorotu maistu gyvenome apie 5 mėnesius. Reikalai pasikeitė, kai 2010 metų gale atsidūrėme Australijoje – ten ir vėl sugrįžome prie virtų bulvių ir ryžių.
Sveikas Augustai
Aš tai mėgaujuosi raw food dar tik savaitę, bet manau, kad pratęsiu, nes žiauriai skanu. Tiesą sakant nesitikėjau, kad bus taip skanu. Įsigijau puikią raw food receptų knygą daniškai ir naudojuosi ja kasdien, autoriai: Jens Casupei, Vibeke Kaupert „Raw Food”. Linkejimai Katiai!!!
Sveiki, man labai sudomino žaliavalgystė. Knyga, kuria nusipirkau iš karto perskaičiau :) Tiesiog smagu. Tik viena problemėlė, man būtu įdomu kokios kategorijos produktus ar bent kur gauti sąrašą, butent tokių produktų, kuriuos galima naudoti žaliavalgiams ir kaip suprasti apie ne didesnėje nei 40 keli procentai temperatūros. Tiesa kaip su grikiais, avižine koše ir kt.? Medus? Ar jie galimi? Jau trys dienos, kaip valgau tik žalia maistą :) Geros dienos mielieji ir ačiū už atsakymus :)
Labas Irma. Produktų „kuriuos galima naudoti” sąrašo neįsivaizduoju kur galėtum gaut. Jei paieškosi internete – gal ir rasi ką nors. Bet gal nebūtina taip sugriežtinti savęs, nes tokiu atveju teks atsisakyti ir cashew riešutų, ir daugelio komerciškai džiovintų vaisių, sėklų, riešutų.
O apie tuos 40 laipsnių kiek detaliau gali pasiskaityti įraše „Kodėl gyvas maistas?”. Ta temperatūra reikalinga enzimams išgyventi.
Ar vis tebevartojate vitamino B12 papildus?
Jo vartojam. Tiesa, jau kurį laiką nesam gryni žaliavalgiai, tačiau gyvas maistas sudaro apie 70% mūsų mitybos.
Aciu uz zaliu kokteiliu ideja,is zaliavalgystes butent ji pasiskolinsiu kad papildyciau savo iprasta mityba.Super ideja ir pagalba organizmui aprupinant ji vitaminais.
Gaila, kad Lietuvoj gana skurdus maisto (is patikimu saltiniu) pasirinkimas zaliavalgystei…
Įnagininkas (kuo?). Lietuviškai sakome: kuo, tuo, o ne „kuom- tuom”. Raštigumas daug kalba…
Nuostabi Jūsų kelionė į gyvo maisto pasaulį. Aš nuo pernai liepos tuo domiuosi, bet visiškai nepavyksta pereit prie žaliavalgystės.