Katjos sveikata buvo kaip plonas plonas ledukas, kuris brakšteldavo su kiekvienu piršto paspaudimu. Visų negalavimų ir alergijų net neminėsim ;) Kurį laiką turėjo geležies nepakankamumą. Daktarai sakė: „valgyk mėsą”. Na, ji taip ir darė, tačiau tos geležies vis tiek nesidarė daugiau.
Vieną dieną Katja bibliotekoje pavartė knygelę, kurioje buvo surašytas visų vaisių ir daržovių maistingumas: kiek kokių vitaminų ir mineralų kas turi. Ji pastebėjo, kad visi augalai knygutėje turėjo labai daug geležies. Taip 2005 sausį ji atsisakė mėsos bei žuvies, ir maitinosi vegetariškai. Geležies kiekis kraujyje iš karto normalizavosi.
Katjai pradėjo patikti veganiškos mitybos idėja. 2005 gegužę ji nustojo vartoti karvės pieną, o vietoje jo mėgavosi alternatyva iš sojos pupelių. Netrukus pastebėjo, kad dingo pastovūs pilvo pūtimai, ir nebeliko aknės. Eureka! Katja suprato, jog ji netoleruoja laktozės (pieno cukraus). Šito per 15 metų daktarai nesugebėjo diagnozuoti.
Po panašių nutikimų ir pastebėjimų, natūralu, kad žmogus pradeda domėtis sveikos mitybos teorijomis, bei ieškoti atsakymų į išplaukiančias dvejones. Ar vyraujančios valgymo tradicijos yra tikrai sveikos? Ar šiuolaikiniai daktarai be cheminių vaistų įvairovės tikrai išmano žmogaus kūną ir ligų priežastis? Gal geriau ieškoti ligų priežasties, o ne gydyti simptomus visą kitą paliekant kaip buvę? Kodėl anksčiau žmonės sirgdavo mažiau? Kaip senovėj žmonės gydėsi? ir panašiai…
Turėjom svajonę keliauti. Tad ruošėmės jos realizavimui (FollowTheRoad.com). 2005-ųjų rugpjūtį aš irgi tapau vegetaru, nes, maniau, taip bus mums abiems paprasčiau. Kadangi pastebimų sveikatos sutrikimų neturėjau, didelio pokyčio atsisakius mėsos nepajutau. Galiausiai, mes abu bėgant laikui vis stipriau ėmėm tikėti, kad toks maitinimasis iš ties yra teisingas, o vėliau ėmėm ir ryšį su gyvūnais jausti, lyg būtume vieni iš jų: jauti meilę jiems, nebebijai, užjauti ir nebegali net uodo užmušti…
Pirmasis iššūkis
Vegetariavom palyginus neilgai – apie metus. Gyvenom Belize – mažytėje šalyje Centrinėje Amerikoje. Pastebėjom, jog jautėmės pastoviai mieguisti, be energijos. Pasitikrinom kraują. Stigo vitamino B12 ir baltymų. Susivokėm, kad dažnai valgydavom ryžius, tačiau apie baltymus nepagalvojome. Vegetarams dažnai rekomenduojami B12 papildai, nes jis gaunamas iš gyvūlinių produktų, arba valgant nešvarius vaisius ir daržoves (pageidautina, organiškus).
Na ką, reikėjo pastatyti save ant kojų. Nuo to laiko B12 papildydavom dirbtinai (tabletėmis arba injekcijomis) ir kievieną mielą dieną pradėjom valgyti po didelę saują lęšių arba pupų, kurios Centrinėje Amerikoje (ypač juodosios pupos) yra vienas iš pagrindinių ingredientų patiekaluose. Taip savo stiprybę ir atgavom. Be to, nusprendėm karts nuo karto valgyti ir žuvį, kurios mėsa, sako, yra lengviausiai virškinama ir joje randamas minėtas vitaminas B12.
(Pastaba: nuo 2010-ųjų žuvies nebevartojame)
Toliau skaitykite, kaip mes atsisakėme duonos ir gliuteno, bei mūsų kelią link mitybos gyvu maistu.
Dekui dar karta-bandysiu butinai-ir raportuosiu:)))
Tai vis apie ta nelemta gelezi-nesu vegetare,bet mesa valgau labai retai-valgau atrodo visa rekomenduojama „gelezini”maista-bet gelezies niekaip nepasipildau-ir gan daznai jauciuosi tokia „nestabili”:))dizzy-geriau issirekst-PADEKIT :)-Aciu
Bandyk valgyti laaabai daug žalių daržovių. Žaluma turi daug geležies. Dar informacijos apie geležį rasi lietuvių veganų sudarytame dokumente. O šiaip tai jei jautiesi gerai valgydama mėsą – nereikėtų daugiau niekuo rūpintis, nes svarbu jaustis gerai – visa kita susistyguos pagal tai.
Tas ir yra,kad valgyt mesos norisi,bet kai uzvalgau-visada pykina(su raudona zuvimi tas pats),bet dekui uz atsakyma-bandysiu „zaliuot”.Nors tikriausiai norejau paklausti,ar valgydama zalia maista -padidinciau gelezi?Tiesiog,visada valgau tikrai sveikai-vaisiai,darzoves,riesutai,seklos,lesiai,pupos,grudai-mano pagrindinis maistas.Dekui dar karta.
Visą mėnesį gerk žalius kokteilius/sultis, valgyk daug žalialapių daržovių (patartina termiškai neapdorotų) – ir tada atraportuok kaip jautiesi :)
o jei nepaslaptis, kokias daržoves ar vaisius rinktis, kad būtų daug geležies? Sergu anemija, man jos reikia, bet mėsos valgyti taip pat nenoriu (jau beveik metai esu vegetarė)
Taikykis į žaliaspalves daržoves ir lapus (brokolis, špinatai, laukinės „piktžolės”, ir pan). Kuo daugiau ir įvairių – tuo jausies geriau. Dar paskaityk šį Lietuvos veganų paruoštą dokumentą apie visas reikalingiausias medžiagas: http://goo.gl/pdE1t
bet zuvis, juk irgi mesa….ji irgi gyva :) + nuo zuvies skisteja kraujas :)